Yağışların az olmasından dolayı bu yıl sayıları az olan laleler ovanın rengini değiştirdi.
Lalelerin çıkmasıyla kırmızı renge boyanan Muş Ovası, her gün onlarca kişinin akınına uğruyor. Yağışların az olmasından dolayı bu yıl sayıları az olan laleler ovanın rengini değiştirdi. Muş’un simgesi olan Muş Laleleri, ovada çıkmaya başladı. Henüz az sayıda çıkan Muş Laleleri büyük ilgi görüyor. Hafta sonunu değerlendirmek isteyen birçok vatandaş lalelerin yoğunlukta olduğu Tigem arazisine akın ediyorlar. Daha yeni yeni çıkmaya başlayan Muş laleleri ovanın rengini değiştirmeye aday. Bu yıl yağışların az olması nedeniyle çok sık bir şekilde çıkmayan Muş Laleleri yine çok sayıda ziyaretçi akınına uğrayacağa benziyor.
Yetkililer, baharın gelmesiyle birlikte Muş lalelerinin açmaya başladığını, şehre özgü laleleri görmek isteyen vatandaşların Alparslan Tarım İşletmelerindeki bahçeleri ziyaret edebileceğini bildirdi.
Şehre ayrı bir güzellik katan lalelerin, 15 günün ardından solduklarını belirten yetkililer, bu yıl il genelinde yağışın az olması nedeniyle çok fazla lale yetişmediğini ifade ettiler. Yetkililer, lalelerin 15 Mayısa kadar açmaya devam edeceğini kaydettiler. Lalelerin çıkmasıyla kırmızı renge boyanan Muş Ovası, her gün onlarca kişinin akınına uğruyor.
Ağır kış mevsiminin yaşandığı Muş’ta bugünlerde ovanın dört bir tarafı kırmızı renge boyandı. Özellikle de kentin kırsal bölgelerinde kendiliğinden yetişen lale, havaların ısınmasıyla çıkmaya başladı. Zambakgillerden olan Muş lalesi, yapraklarının uzun ve mızraksı oluşu ve sapının üstünde tek bir çiçek bulunmasıyla bilinir.
Türlü renklerde güzel çiçekler veren lalelerin anavatanı aralarında Muş’un da yer aldığı, Batı Asya’dır. İnsanlar bugünlerde, 15 gün ömrü olan laleleri toplamak için tarlalara akın etmeye başladılar. Muş’ta yanlış hasat ve tarım alanlarının genişlemesi ile lale alanları hızla daraldı.
Kışın soğuktan kaçarak toprağın derinliklerine çekilen lale soğanlarının yeşermesiyle, Muş Ovası’nda büyüleyici bir manzara ortaya çıkar.
Yapılan araştırmalarda, Muş çevresinde, 4 çeşit anaç tür tespit edildi. Lalenin geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Alpaslan Tarım İşletmesi ve üniversiteler tarafından projeler yapılıyor. Bitkinin yok olmasını önlemek amacıyla lale alanları koruma altına alınırken, tanıtımının ise bir türlü yeterli düzeyde yapılmadığı belirtildi.
Bugünlerde onlarca insan, laleyi tarlada görmek ve fotoğraf çekmek için Alpaslan Tarım İşletmesi’nde bulunun lale bahçelerine akın ediyor. Tarlalara gelen onlarca kişi, topladıkları laleleri, eşlerine ya da sevgililerine armağan ediyor.
Muşun Sesi Gazetesi