Muş Alparslan Üniversitesi bünyesindeki Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce, geçen yıl sonbaharda ekilen laleler ilkbaharla yeşermeye başladı.
Muş lalesinin ekim alanının genişletilmesi, geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde yürütülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.
Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünce geçen yıl sonbaharda ekilen laleler ilkbaharla yeşermeye başladı.
MŞÜ Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kıran, yaptığı açıklamada, Muş lalesini geliştirerek ticari alanda ulusal ve uluslararası pazara sunmak gerektiğini söyledi.
Geçen yıl sonbaharda deneme amaçlı yaklaşık 3 bin lale ekimi yaptıklarını belirten Kıran, şöyle konuştu: Geçen yıl başlattığımız çalışmayla Muş lalesinin yetiştiği alanlardan soğan topladık ve deneme amaçlı ekim gerçekleştirdik. Laleleri doğal ortamından aldık ve soğanlarını hiçbir işleme tabi tutmadan, belirlediğimiz alanlara ektik. Laleler beklediğimizden de erken büyümeye başladı ve açtı. Bu son derece umut verici. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı bir çalışma yapacağız. Laleden kent ekonomisine katkı sağlamak için gayret göstereceğiz. Muş lalesi artık emin ellerde ve MŞÜ’nün güvencesi altında.
Merkez olarak soyu tükenmek üzere olan Muş lalesini çok daha farklı ve geniş alanlara ekmeyi ve böylece koruma altına almayı hedeflediklerini bildiren Kıran, ektikleri her lalenin fide vermeden yeşerdiğini ve bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Lale için TÜBİTAK’a proje sunuldu
MŞÜ Rektör Yardımcısı Bayram Coşkun ise Muş lalesinin kendi habitatı dışında yetişip yetişmeyeceğini merak ettiklerini ve bu çalışmanın bu açıdan da önem taşıdığını ifade etti.
Çalışmayla lalenin doğal ortamının dışında da yetişebildiğini öğrendiklerini vurgulayan Coşkun, şöyle konuştu:
Bu gelecekte lalenin ekonomik değer kazanması açısından önemli bir veri. Merkezimiz bilimsel esaslar çerçevesinde, meseleyi ileri götürmek için hazırladığı projeyi TÜBİTAK’a sundu. Biyoloji bölümündeki arkadaşlarımız merkezimiz öncülüğünde projeyi hazırladı. TÜBİTAK destek verirse lale bilimsel olarak da korunacak ve geliştirilecek.
Muş Manşet Gazetesi