Muş Lalesi’ni tanıtmak ve ekonomiye kazandırmak için çalışmak zorundayız.
Bu konuda el birliği ile ortak akıl ile projeler üretmeliyiz. Doğadan gelen bu Allah vergisi bitkinin Muş için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
Muş Lalesi, şehrin önemli tanıtım objesidir. Muş Lalesi, Muş’un Türkiye çapında markalaşmasına öncülük eden bir kültürel değeridir. Muş Lalesi Nisan sonu ile Mayıs başlarında çiçek açar ve 15 günlük kısa bir ömrü vardır. Bu dönem zarfında Muş ve çevresi görülmeye değerdir. Muş Ovası kan kırmızıya boyanır. Bu eşsiz manzara bize Allah’ın bir lütfüdür. Memleketimizdeki bu güzelliği tanıtmak hatta ekonomiye kazandırmak için çaba sarf etmeliyiz. Bu sıralar ovayı gelin gibi süsleyen lalelerimizi ziyaretçi akınına uğruyor. Eskiden Muş’ta Lale Festivali düzenlenirdi. Maalesef bunu da kaldırdılar. Ortalama 2 hafta ömrü lalelerimizle ilgili herhangi bir araştırmanın yapılmaması da bizleri derin bir üzüntüye sevk etmiştir.
Muş Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Odamız üyesi Hamit Aslan adlı işadamımız tarafından üretilen ASBİN kolonyalarının ham maddesi Muş Lalesi’dir. Lalenin kokusu artık şişelerde dünyanın bir çok ülkesine dağılıyor.
Gerek il dışında gerekse de yurt dışında ziyaret ettiğimiz her yere lale tablosunu götürmemizdeki tek amaçta tanıtıma katkı sağlamaktır. Ama maalesef ilimizdeki bürokratlardan, siyasetçilerden hatta sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden bu hassasiyeti göremiyoruz.
Geçen yıl Hollanda’yı ziyaret ettiğimizde çeşitli görüşmelerde bunu dile getirdik. Muş’ta böyle bir güzelliğin olduğunu paylaştık. Hayran kaldılar. Ortak çalışma yapma teklifinde dahi bulundular. Ne yazık ki, Muş’ta bu konsorsiyumu oluşturup ortak akılla hareket edemedik. Destek vermesi gereken kurumlar sessiz kalmayı tercih etti.
Başında da ifade ettiğim gibi Muş Lalesi, Allah’ın Muş’a bahşettiği eşsiz bir güzelliktir. Bunun tanıtılması, araştırılması, geliştirilmesi hatta ekonomiye kazandırılması için yetkililerin duyarlı olmasını bekliyoruz.
Muş`un Sesi Gazetesi