Muş lalesi çıktı

Muş ovasında bahar aylarında çıkan ve ömrü sadece 15 gün olan laleler yeşermeye başladı.

Sert bir kışın yaşandığı Muşta bugünlerde her yer kırmızı renge boyandı. Özellikle de kentin kırsal bölgelerinde kendiliğinden yetişen lale, havaların ısınmasıyla çıkmaya başladı.

Muş lalesinin ekim alanının genişletilmesi, geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) bünyesinde yürütülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.

Muş Lalesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünce 2 yıl önce ekilen laleler, ilkbaharın gelişiyle çiçek açtı. Türkiye’nin en önemli ovalarından biri olan Muş Ovasını kırmızıya bürüyen laleler, seyrine doyumsuz güzellikler oluşturuyor.

MŞÜ Muş Lalesi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kıran, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 2 yıl önce sonbaharda ektikleri lalelerin ilkbaharda çiçek açtığını söyledi.

Muş lalesini geliştirerek, ticari alanda ulusal ve uluslararası pazara sunmak istediklerini belirten Kıran, şöyle konuştu: Muş lalesinin yetiştiği alanlardan soğanlar toplayıp 2 yıl önce deneme amaçlı yaklaşık 3 bin lale ekimi gerçekleştirdik. Laleleri doğal ortamından aldık ve soğanlarını hiçbir işleme tabi tutmadan, belirlediğimiz alanlara ektik. Laleler beklediğimizden de erken büyümeye başladı ve çiçek açtı. Bu son derece umut verici. Önümüzdeki dönemlerde daha kapsamlı bir çalışma yapacağız. Laleden kent ekonomisine katkı sağlamak için gayret göstereceğiz. Muş lalesi artık emin ellerde ve MŞÜ’nün güvencesi altında.

Soyu tükenmek üzere olan Muş lalesini çok daha farklı ve geniş alanlara ekmeyi ve böylece koruma altına almayı hedeflediklerini bildiren Kıran, ektikleri her lalenin fide vermeden yeşerdiğini ve bundan mutluluk duyduklarını ifade etti.

 

Muş Manşet Gazetesi

Benzer Yazılar