Her yıl ilkbahar mevsiminde Muş Ovası’nı süsleyen lalenin kolonyası yapıldı.
Sabri Yıldırım – Muş Ovası’nda kendiliğinden yetişen, nisan ve mayıs aylarındaki eşsiz görüntüsüyle doğaya güzellik katan Muş Lalesinden elde edilen kolonya, yurt içinden ve yurt dışından büyük talep görüyor.
Kolonya üreticisi Hamit Aslan, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunduğu projenin kabul edilmesiyle nisan ayında kolonya üretimine başladıklarını söyledi.
Türkiye’de ilk kez, lale kolonyası üretildiğine işaret eden Aslan, üretimin zahmetli olduğunu bildirdi.
Nisan ve mayıs ayında, Muş ovasından topladıkları lalelerin usare ve yağının alındığını, daha sonra özel imbiklerde karanlık odada 3-6 ay arasında bekletildiğini ifade eden Aslan, özel bir formülasyonla koku ekledikten sonra piyasaya sürüldüğünü belirtti.
Muş Lalesi’nin zaten bilinen bir güzellik olduğunu anlatan Aslan, şöyle konuştu:
“Biz bunu, kolonyaya çevirdik. Şu anda müthiş derecede talep var. Nisan ayında ilk ürettiğimiz ürünleri, aynı dönemde Antalya’da yapılan bir fuarda tanıttık. Ürünümüz fuarda en beğenilen ürünler arasına girdi. Lale kolonyası şu anda tütün ve limon kolonyalarını solladı diye düşünüyoruz.”
İşletmede 21 kişinin istihdam edildiğini, sayıyı 60’a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Aslan, günde ortalama 3 ton kolonya üretildiğini, Bayram dolayısıyla yoğun şekilde çalıştıklarını kaydetti.
Bu üretimle, Muş’un ve lalesinin dünyaya tanıtımının amaçlandığını bildiren Aslan, “Kolonyaya büyük bir talep var. İlk ihracatımızı Gürcistan’a yaptık. Ürünümüz Almanya’da da beğenilmiş” diye konuştu.
Aslan, işletmeye yaklaşık 2 milyon Dolar para harcandığını ifade ederek, üretimin profesyonel bir ekiple yapıldığını söyledi.
Haber: Sabri Yıldırım
Fotoğraf: Adem Sönmez