Muş Ovası kırmızı gelinliğini giydi

Bahar aylarında çıkan ve ömrü sadece 15 gün olan laleler yeşermeye başladı. 80. Yıl Çocuk Yuvası öğrencileri ve İl Defterdarı Mehmet Öztürk, lale tarlasında lale topladı.

Her yıl ilkbahar mevsiminde çıkan lale muş ovası’nı kırmızıya boyadı. Lalelerin çıkmasıyla kırmızı renge boyanan Muş Ovası, her gün onlarca kişinin akınına uğruyor.

Geçmiş yıllara oranla yağışsız geçen kış mevsiminin yaşandığı Muş’ta lale erken yeşermeye başladı. Özellikle kentin kırsal bölgelerinde kendiliğinden yetişen lale, havaların ısınmasıyla çıkmaya başladı. Zambakgillerden olan Muş lalesi, yapraklarının uzun ve mızraksı oluşu ve sapının üstünde tek bir çiçek bulunmasıyla bilinir.

Muş Lalesi’ni kültürel anlamda Muş’a kazandırmak amacıyla demonstrasyon çalışmalarına başladıklarını belirten Muş Tarım Müdürü Murat Yıldız, “Teknik ekibimiz tarafından lalenin kültürel anlamda Muşa kazındırmak için lale soğanını alarak analiz yapmaya başlamış. Ancak bugüne kadar veriler iyi yönde bize intikal etmemiştir. Çalışmalarımız bu yönde devam edecektir. Dünyaya tanıtmayı hedeflediğimiz Muş Lalesi’nin doğal ortamında korunması gerekiyor. Muş Ovası’nda büyüleyici güzelliğe sahip bu manzarayı görmek için herkesi Muş’a davet ediyoruz’’ dedi.

7’DEN 70’ HERKES LALE TARLASINDA
Onlarca insan, laleyi tarlada görmek ve fotoğraf çekmek için Alpaslan Tarım İşletmesi’nde bulunun lale bahçelerine akın ediyor. Tarlalara gelen onlarca kişi, topladıkları laleleri, eşlerine ya da sevgililerine armağan ediyor. Her yıl öğrencileri lale bahçesine getirdiklerini ifade eden Muş 80. Yıl Çocuk Yuvası yetkilileri, çocukların bu güzel manzaraya hayran kaldıklarını belirttiler.

Eşiyle birlikte lale bahçesine geldiğini kaydeden Defterdar Mehmet Öztürk ise, hem piknik yaptıklarını hem de manzaranın keyfini çıkardıklarını söyledi. Doğal bir güzelliğin nadir görülebileceğini ifade eden Mehmet Öztürk, Muş Lalesi’yle ilgili çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

MUŞ LALESİ
Türlü renklerde güzel çiçekler veren lalelerin anavatanı, aralarında Muş’un da yer aldığı, Batı Asya’dır. Yapılan araştırmalarda, Muş çevresinde, 4 çeşit anaç tür tespit edildi. Muş’ta yanlış hasat ve tarım alanlarının genişlemesi ile lale alanları hızla daraldı. Kışın soğuktan kaçarak toprağın derinliklerine çekilen lale soğanlarının yeşermesiyle, Muş Ovası’nda büyüleyici bir manzara ortaya çıkar.Muş`un Sesi Gazetesi

Benzer Yazılar